Nema ni točenja goriva bez fiskalnog računa

Bez autora
Aug 01 2011

Vlada je odlučila da uvede poseban elektronski sistem fiskalne memorije u promet naftnih derivata. To znači da neće biti točenja goriva bez izdavanja fiskalnog računa. Državna kasa, prema grubim procjenama, zbog sive ekonomije godišnje izgubi oko 70 miliona eura, a u Vladi kažu da je uvođenje reda u promet goriva samo jedan segment široke akcije. Poseban elektronski sistem fiskalne memorije podrazumijeva uvođenje kontrola nivoa goriva u rezervoaru i istovremeno kontrolu prodaje. Radi se o elektronskom sistemu koji koristi savremene informacione tehnologije, a za koji su potrebna minimalna ulaganja kako za poreske obveznike, tako i za državne organe. Iz Ministarstva nijesu saopštili koliko je ulaganje potrebno, ali po Pobjedinim informacijama, otprilike oko 2.000 eura košta instaliranje takvog sistema. Planirano je i unapređenje razmjene podataka sa poreskim obveznicima, odnosno uvođenje poreskih terminala - GPRS putem kojih će se prenositi podaci sa poreskih kasa na server Poreske uprave.

Nema ni točenja goriva bez fiskalnog računaVlada je odlučila da uvede poseban elektronski sistem fiskalne memorije u promet naftnih derivata, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje koje konkretne poteze podrazumijeva snažna borba protiv sive ekonomije u koju se nedavno krenulo, a koja budžet godišnje treba da ojača između 30 i 40 miliona eura.

To znači da neće biti točenja goriva bez izdavanja fiskalnog računa.

Državna kasa, prema grubim procjenama, zbog sive ekonomije godišnje izgubi oko 70 miliona eura, a u Vladi kažu da je uvođenje reda u promet goriva samo jedan segment široke akcije.

- Poseban elektronski sistem fiskalne memorije podrazumijeva uvođenje kontrola nivoa goriva u rezervoaru i istovremeno kontrolu prodaje. Radi se o elektronskom sistemu koji koristi savremene informacione tehnologije, a za koji su potrebna minimalna ulaganja kako za poreske obveznike, tako i za državne organe - navodi se u odgovorima Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva nijesu saopštili koliko je ulaganje potrebno, ali po Pobjedinim informacijama, otprilike oko 2.000 eura košta instaliranje takvog sistema.

- Planirano je i unapređenje razmjene podataka sa poreskim obveznicima, odnosno uvođenje poreskih terminala - GPRS putem kojih će se prenositi podaci sa poreskih kasa na server Poreske uprave. To će omogućiti praćenje prometa u prodajnim objektima, podataka o obračunatom porezu na prodaje, što je veoma bitno za planiranje budžetskih prihoda, kao i preduzimanje mjera u postupku kontrole i naplate poreskih obaveza - objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Svjesni su, kako kažu u ovom Vladinom resoru, da se u borbi protiv sive ekonomije mora djelovati i proaktivno.

- Pored inspekcijskog nadzora i naplate, preduzimamo i značajne aktivnosti na planu uspostavljanja dobre saradnje sa poreskim obveznicima i njihovim udruženjima. Posebne aktivnosti sprovedene su na unapređenju procesa razmjene podataka korišćenjem informacionih tehnologija, što će rezultirati stvaranjem olakšica poreskim obveznicima u postupku registracije, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza - kažu u Ministarstvu kojem je suzbijanje sivog tržišta jedan od prioriteta zbog toga što ono ugrožava servisiranje potreba građana, a uredne poreske obveznike stavlja u nezavidan položaj.

U Vladi su svjesni da su potrebne sistemske i administrativne mjere, a prvi rezultati, kako kažu, već su vidljivi.

Kroz rad Koordinacionog tijela za suzbijanje sive ekonomije, u prvih šest mjeseci, inspekcijske službe izrekle su 772 mandatne kazne ukupne vrijednosti 120.495 eura.

U saradnji sa Poreskom upravom i Upravom carina eliminišu se rizici koji mogu dovesti do gubitka javnih prihoda. Intenzivirane su kontrole poreskih obveznika i pooštrene kaznene mjere, uključujući i zabranu obavljanja djelatnosti.

- Samo od početka ovog mjeseca poreski inspektori naplatili su više od pola miliona eura neprijavljenih poreskih obaveza. A da bi podigli svijest građana, počeli smo kampanju „PDV je tvoj novac“, čiji je glavni cilj unapređenje poreske kulture naših građana. U saradnji sa Upravom carina, počele su pojačane kontrole na carinskim prelazima u cilju sprečavanja nelegalnog uvoza i izvoza - ističu iz Ministarstva.

U prvih šest mjeseci ove godine, u okviru graničnih ispostava, obavljeno je 528 kontrola vozila i robe i podnijeto 146 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

- Izrečeno je 70 novčanih kazni, čiji je ukupan iznos oko 120.000 eura. U 22 predmeta izrečena je zaštitna mjera oduzimanja robe u vrijednosti od 42.000 eura. U toku ove godine spaljeno je oko 223.000 šteka cigareta bez akcizne markice. Carinskim službenicima je, u cilju profesionalnog obavljanja poslova, na raspolaganju savremena tehnička oprema koja im pomaže u otkrivanju carinskih prekršaja i koja se stalno unapređuje - napominju oni.

Jedna od mjera za svođenje sive ekonomije je i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o inspekcijskom nadzoru, što će stvoriti uslove da oni koji ne poštuju zakone i rade u sivoj ekonomiji budu na efikasniji način kontrolisani. Cilj je objedinjavanje 38 inspekcija u nadležnost jednog organa - Uprave za inspekcijske poslove, čime se stvaraju pretpostavke za efikasniji rad ovih službi.

- Poreska uprava u prvih šest mjeseci ove godine izvršila je 1.047 kontrola kod poreskih obveznika, gdje su u 863 slučaja utvrđene nepravilnosti i obračunate poreske obaveze koje nijesu prijavili poreski obveznici u ukupnom iznosu od 9.472.807 eura. U postupku naplate su preduzete mjere, posebno kod zaostalog duga iz ranijih godina za 36.500.000 eura - obrazložili su Pobjedi iz Ministarstva koje osnovni put suzbijanja sive ekonomije vidi u stvaranju dobrog poslovnog ambijenta koji podrazumijeva konkurentan poreski sistem, što će značiti jasne i jednostavne zakone i procedure, konkurentne stope, efikasnu administraciju i dobru poresku kulturu.

Ministarstvo podsjeća i na inicijativu o izradi „crnih“ i „bijelih“ listi kompanija - spiska onih koji poštuju odredbe važećeg poreskog i radnog zakonodavstva i onih koji to ne čine.

- Kompanijama koje poštuju propise državna administracija uvijek će biti na usluzi i prije roka rješavati sva sporna pitanja vezana za njihovo poslovanje. Firme koje krše zakone intenzivnije će biti kontrolisane i kažnjavane - upozorili su iz Ministarstva.

U finansijama kažu da je teško dati preciznu ocjenu o tačnom terminu ostvarivanja ovih mjera, jer je, kako objašnjavaju, riječ je o kontinuiranom procesu prilagođavanja svih aktera na tržištu.

- Finansijski efekti bili bi prilično veliki. Jer samo po osnovu PDV na sivom tržištu gubimo oko 70 miliona eura godišnje. Ukoliko smanjimo sivu ekonomiju na 10 odsto, što je naš cilj, prihodovali bismo dodatnih oko 35 miliona eura, samo po osnovu PDV - pokazuju računice ovog resora.

Milatović: Kod nas treba da bude kao u svijetu

Pomoćnik ministra ekonomije Tihomir Milatović kaže da niko ko hoće da radi korektno i da poštuje zakone nema ništa protiv uvođena bilo kakvih mjera.

- Kad potrošač cijenom ne može biti zaštićen, onda je normalno da bude kvalitetom, koji će mu garantovati kontrole - kaže Milatović.

Pomoćnik ministra dodaje da je izdavanje fiskalnog računa obaveza koja obezbjeđuje punjenje budžeta i da u tom dijelu ne bi trebalo da bude ništa sporno.

- Davanje fiskalnog računa i za plaćanje kešom na pumpi, ali i prilikom trgovanja svih vrsta robe obaveza je svuda u svijetu. Ne znam zašto ne bi bila i kod nas - kaže pomoćnik ministra.

On podsjeća da se u Crnoj Gori godišnje troši oko 300.000 tona goriva.

Kolinović: Pozdravljamo, ali...

Predsjednik Udruženja Pride petrol Ratko Kolinović, koje okuplja 24 privatne pumpe, pozdravlja Vladinu akciju, ali vjeruje da neće biti velikog efekta kada su u pitanje ove članice koje, kako kaže, i sada rade po zakonu. Kolinović podsjeća da 98 odsto goriva dolazi iz Jugopetrola koji tankerima dovozi gorivo u barsku luku i koji je monopolista u uvozu.

- Nemamo ništa protiv odluke Vlade da uvede elektronski sistem fiskalne memorije u promet naftnih derivata. Naprotiv. Ali moram da pitam ko kontroliše gorivo koje tankerima za Jugopetrol ulazi u Luku Bar. Pozivam inspektore da pokažu makar jedan izvještaj, odnosno kontrolu o tome koliko je goriva u tankeru prije nego što se počne istovarati. Ne kontroliše se ni kvalitet goriva prije istovara. Ne samo to, nego mi nemamo državnu labaratoriju koja može da kontroliše kvalitet goriva. Postoji jedino privatna koju su otvorili Nikolići - tvrdi Kolinović.

On podsjeća da privatne firme prilikom kupovine goriva od Jugopetrola moraju da plate sve obaveze koje idu državi.

- Nije mi jasno čemu onda fiskalni račun kada svaka otpremnica i faktura prilikom kopovine goriva od Jugopetrola ide direktno Poreskoj upravi. Poreska tačno zna koliko je litara goriva ušlo u tu benzinsku pumpu i ima podatak da je sve obračunato - PDV, akciza... - kaže Kolinović, dodajući da fiskalni račun ne znači ništa i samo će praviti gužve.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik